Cranberries

De cranberry behoort als plant tot de veel grotere familie van heideachtigen, de Ericaceae. De heideachtigen worden verder onderverdeeld in een aantal geslachten: eentje daarvan is het relatief kleine geslacht van de Vaccinium.

Nog niet zo lang geleden was de cranberry alleen op het Waddeneiland Terschelling een bekende plant. Daar bestond zelfs een oude legende die verklaarde hoe deze bes op het eiland terecht was gekomen.
‘Tijdens een storm in 1845 spoelde er een ton met cranberrybessen aan en de omstandigheden in natte duinvalleien bleken perfect te zijn’. Er kan zeker een kern van waarheid in zitten want cranberries werden door hun extreem hoge gehalte aan vitamine C door Amerikaanse zeeschepen meegevoerd om de gevreesde scheurbuik te bestrijden.
Tegenwoordig staat de cranberry bekend als superfruit, een bes vol gezonde vitamines, mineralen en antioxidanten.
Is de term superfruit een correcte weergave van de werkelijkheid of is hij verzonnen door snelle reclametypes? Uiteraard willen we graag geloven dat cranberries gezond zijn, maar er zijn veel meer fruitsoorten die dergelijke gezondheidsclaims kunnen waarmaken.
Volgens de laatste inzichten blijken cranberries zelfs nog meer kwaliteiten te bezitten dan de term superfruit doet vermoeden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat zit er in de cranberry…
Mineralen als kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium, jodium, zwavel, chloride, ijzer, mangaan en koper.
En vitamine A, C en B complex zoals thiamine B1, riboflavine, nicotinezuur, pantotheenzuur, pyridoxine en biotine sporen.
(in verband met de Codex Alimentarius en KOAG Kag voorschriften mogen we geen informatie verstrekken over de werking van voedingsstoffen. Het is niet meer toegestaan en wettelijk verboden). Voor meer informatie hierover, zie de pagina bewustzijn.

Interessante links (zoek zelf op veenbessen of cranberries)
Superfoodspecialist
Allesovercranberries
Underground health reporter
Natural news

Bronnen:
Superfoodspecialist
Allesovercranberries

Advertenties