Açaí bessen

Açaí (uitspraak: ah-sah-ie) staat waarschijnlijk bekend als een aloude antioxidant uit de Amazone.
Açaí is een kleine, blauwe (soms paarse) bes die oorspronkelijk afkomstig is uit het Braziliaanse Amazone-regenwoud. Açaí wordt mogelijk beschouwd als een van de krachtigste en voedzaamste superfoodproducten ter wereld en wordt al eeuwenlang door de inheemse bevolking van Brazilië gegeten vanwege zijn mogelijk legendarische geneeskrachtige eigenschappen. Açaí is uitsluitend te vinden in tropische gebieden nabij de evenaar.

Omdat tropische gebieden rondom de evenaar tot de ruwste gebieden ter wereld behoren, met de meest intense ultraviolette straling, moet de açaí-bes, om zich te beschermen tegen de zon, grote hoeveelheden produceren van zijn eigen UV-werende ‘zonnebrand’ – stoffen die wij kennen als ‘antioxidanten’.
Als açaí-vruchten eenmaal rijp en geoogst zijn, wordt het dunne vruchtvlees verwerkt tot meer geconcentreerde vormen zoals poeder.

Welke voedingsstoffen er in açaí zitten…

  • bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren (omega 3-6-9) en enkelvoudig onverzadigd oliezuur
  • superrijk aan blauwe pigmenten, die mogelijk dienst doen als antioxidanten. Het antioxidantengehalte van açaí-bessen is werkelijk opmerkelijk. Açaí bevat een van de hoogste ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity)-waarden ter wereld. Hierdoor verdient hij alleszins de titel van ‘supervrucht’. (De ORAC-analyse is een standaard maatstaf voor de concentratie van antioxidanten)
  • bevat grote hoeveelheden plantensterolen, vooral beta-sitosterol
  • bevat 9 verschillende aminozuren
  • uitstekende bron van voedingsvezels
  • bevat weinig suikers
  • rijk aan mineralen en vitaminen, vooral calcium, fosfor, betacaroteen en vitamine E

(in verband met de Codex Alimentarius en KOAG Kag voorschriften mogen we geen informatie verstrekken over de werking van voedingsstoffen. Het is niet meer toegestaan en wettelijk verboden). Voor meer informatie hierover, zie de pagina bewustzijn.
Dagelijks 1 tot 5 theelepels
Açaí is verkrijgbaar in poedervorm.

Interessante links (zoek zelf op açaí)
Natural news
Underground health reporter

Bron:
Superfoods, voedsel en medicijn van de toekomst (David wolfe)

Advertenties