Biologische mayonaise zonder mosterd

Benodigdheden voor een flinke portie:
– 3 eidooiers van biologische eieren (verwijder de kiem uit het eigeel)
– 500 ml biologische zonnebloemolie
– 5 gram Keltisch zeezout
– 0,5 gram witte peper (of vervangen voor couscouskruiden of cardamon)
– 11-12 ml biologische azijn of vers citroensap (lekker om allebei te gebruiken)

Kluts de eidooiers door het Keltisch zeezout, peper (of andere kruiden) en een scheutje azijn of vers citroensap heen. Vooral in het begin de olie druppelsgewijs aan het mengsel toevoegen. Als het papje wat dikker begint te worden, dan kun je meer scheutjes olie eraan toevoegen. Af en toe doe je er een scheutje azijn of vers citroensap doorheen (doe dit op gevoel). Als de olie op is, dan voeg je ten slotte nog 20 ml kokend water aan het mengsel toe. Dit heeft als doel de mayonaise stevig te houden en gaat schiften tegen als de mayo bewaard gaat worden.

Je hebt nu een basismayonaise en als je er bijvoorbeeld verse knoflook aan toevoegt dan heb je een heerlijke aïoli.

Advertenties