Lijnzaadolie

Vroeger, in het oude Egypte, was het een bekend gegeven dat het gebruik van lijnzaadolie een positieve werking kan hebben op de gezondheid en schoonheid van de mens.
Lijnzaadolie wordt gewonnen uit lijnzaad, het zaad van de vlasplant. De olie wordt gebruikt voor het maken van verf, zeep en ook voor ‘helicinale’ doeleinden. Het restproduct van het zaad is gewild als veevoer omdat het veel eiwitten bezit. Uit de stengels van de vlasplant wordt een bepaalde vezel gewonnen waarvan o.a. linnen wordt geweven. De producten van de vlasplant waren en zijn ook nu nog, natuurzuiver en milieuvriendelijk.

Hoe wordt olie uit lijnzaad geperst?
Eeuwen geleden gebruikte men al molens voor de productie van olie uit zaad. In een oliemolen wordt met behulp van houten tandwielen en stampende balken mechanisch een wig in een lade geslagen waarin twee zakken met daarin fijngemalen en verwarmd lijnzaad geplaatst worden. De ingeslagen wig veroorzaakte zo’n grote druk op de zakken dat de olie eruit stroomt. Dit wordt “olieslaan” genoemd en de installatie heet dus “olieslagerij”. In een aantal oliemolens wordt nog steeds op deze eeuwenoude wijze olie geslagen.

Lijnzaadolie is een eeuwenoud middel voor mens en dier en velen hebben de heilzame werking al ondervonden

Essentiële vetzuren
Het gehalte aan omega-3-vetzuren in lijnzaadolie is het hoogste van alle oliën. Het bevat maar liefst 55 procent alfalinoleen-zuur en dit omega-3 vetzuur is in hoge dosis mogelijk niet goed voor mannen. Als je wilt weten wat hiermee bedoelt wordt, zoek dan even naar artikelen op het internet.
Verder bevat lijnzaadolie nog 17 procent linolzuur (een omega-6-vetzuur) en zo’n 20 procent oliezuur (een omega-9-vetzuur). Omega-3- en omega-6-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken uit andere vetzuren. Omega-9-vetzuren zijn niet essentieel, maar toch belangrijk voor het lichaam. Olijfolie is een belangrijke bron van omega-9-vetzuren.
1 eetlepel lijnzaadolie bevat ongeveer 6 gram omega-3-vetzuren in de vorm van alfalinoleenzuur, 1,8 gram omega-6-vetzuren en 2,6 gram omega-9-vetzuren.

Lijnzaadolie is erg gevoelig voor daglicht en verhitting. Licht en verhitting veroorzaakt een oxidatieproces, waardoor zich schadelijke stoffen vormen en de olie ranzig wordt. Vandaar dat de olie donker en koel moet worden bewaard en liefst zo vers mogelijk gebruikt. Verhit de olie niet, gebruik daarvoor in de plaats liever kokosolie of rijstolie, deze soorten kun je wel verhitten.

Advertenties