Lijnzaad

Klik hier om te bestellen >>>

‘Een praktisch kruid met een spiritueel tintje’
De vlasplant is zo oud als de menselijke geschiedenis en daardoor is de herkomst onbekend. Van het lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad, werd met name vroeger van alles gemaakt, zoals linnen voor kleding, garens, draad en visnetten. In Egyptische graven werden vlaszaden en van vlas geweven linnen teruggevonden. Ook wordt het gewas in de Bijbel verschillende keren genoemd.

Talrijke tradities zijn verbonden met vlas, volgens de Germaanse mythologie zou de godin Hulda de sterfelijken de kunst van het vlas spinnen en weven hebben geleerd en in de middeleeuwen geloofde men dat vlasbloemen bescherming boden tegen toverkracht. Ook nu nog worden linnen hemden of gewaden gedragen om de in de aether aanwezige ongunstige trillingen af te weren. Het linnen hemd geldt dan ook bij symbolische en cultische handelingen als het kleed der reinheid.

Het vlas gedijt alleen op zeer rijke leemachtige bodem. De eigenschappen van het kruid zijn zoet en samentrekkend. Het past bij elk temperament en bij elke constitutie. Het kruid draagt het element vuur in zich, wat wil zeggen dat het aanzet en stimuleert.

Wat zit er allemaal in lijnzaad?
Lijnzaad bestaat voor ongeveer een kwart uit voedingsvezels. Verder is lijnzaad o.a. rijk aan omega-3 vetten, vitamine A, B1, B11, B2, B3, B5, B6, C, E en K en mineralen als calcium, kalium, ijzer, koper, magnesium, mangaan, sodium en zink.

Heel of gebroken lijnzaad?
De voedingsstoffen in gebroken lijnzaad worden beter opgenomen door het lichaam en heel lijnzaad wordt mogelijk niet helemaal verteerd of verlaat het lichaam in zijn geheel. Het is aan te bevelen om heel lijnzaad te kopen en deze zelf te breken met behulp van een hakmolen.
lijnzaad-250x166

 

Advertenties