Hennepzaad

Klik hier om zaden te bestellen >>>
Hennepzaad (1 kg) / (500 gram) / (250 gram) / Hennepzaad gebroken (250 gram)

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld en behoort tot de familie van de moerbei. Voor zover bekend komt deze krachtige medicinale plant oorspronkelijk uit Centraal-Azië en het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot in het stenen tijdperk. Hennep bevat talloze geneeskrachtige eigenschappen en is door de eeuwen heen door zeer veel verschillende culturen gebruikt, variërend van de oude Indiërs, Mesopotamiërs, Sumeriërs, Perzen, Egyptenaren tot inheemse stammen in Midden-Amerika. De hennep waar hennepzaden en hennepolie van worden gemaakt wordt ook wel industriële hennep genoemd en heeft in tegenstelling tot marihuana vrijwel geen psychoactieve werking.

De stengel van de hennepplant levert een van de sterkste natuurlijke vezels ter wereld en werd vroeger gebruikt om touw, textiel en papier van te maken. Voorts bevat het zaad van de hennepplant hoogwaardige voedingsolie. Die werd niet alleen voor menselijke en dierlijke consumptie gebruikt, maar juist ook als lampolie en voor de productie van zeep en verf.

Wat zit er allemaal in hennepzaad?
Het zaad van de hennepplant is een van de meest voedzame voedingsmiddelen beschikbaar. Hennepzaad bevat veel vezels, omega-3 vetzuren, essentiële aminozuren, enzymen, antioxidanten (vitamine E en Lecithine), plantaardige eiwitten, alfa, bèta en gamma globuline, chlorofyl en fytonutriënten.
Verder bevat hennepzaad meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen die essentieel zijn voor het functioneren van het menselijke lichaam.

  • Eén van de rijkste bronnen van plantaardige eiwitten ter wereld. Alleen algen zoals spirulina, chlorella en AFA blauwgroene algen bevatten meer plantaardige eiwitten dan hennepzaad
  • bevat het hoogste gehalte essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld
  • in hennepzaad zitten geen gluten, waardoor het uitstekend past in een glutenvrij voedingspatroon
  • bevat het hoogste percentage Edestin (afgeleid van het Griekse woord ‘Edestos’, wat eetbaar betekent) van alle plantensoorten. Dit wordt als de gemakkelijkst eetbare en verteerbare proteïnevorm beschouwd
  • hennepzaad bevat een kleine hoeveelheid THC (minder dan 1%), de psychoactieve component die ook, maar dan in een veel hogere dosis, in marihuana zit (15-20%). THC wordt gebruikt ter behandeling van diverse ziektes.

Hoe te gebruiken
Hennepzaden hebben een vrij neutrale, aangename nootachtige smaak en je kunt het op vele manieren gebruiken.Zoals bijvoorbeeld in de yoghurt of geroosterd over de salade en/of soep. Je kunt er ook je dagelijkse smoothie mee verrijken, dit zorgt voor een heerlijk romige smoothie! Je kunt ze ook gewoon met water innemen.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram)
Hennepzaad is een fantastische aanvulling in een vegetarisch of veganistisch dieet. Sommigen willen nog wel eens stellen dat deze, overigens geheel legale, zaden tot de gezondste voeding op aarde gerekend mogen worden.

Nog 1 laatste dingetje
Voor een volwaardig dieet is het belangrijk om genoeg omega’s binnen te krijgen en dan ook nog eens in de juiste verhouding. Hier in het westen krijgen de meeste mensen teveel van omega 6 binnen en te weinig omega 3. In hennepzaad zitten alle drie de omega’s (3/6/9) in de juiste verhouding. Overigens zijn lijnzaad en walnoten ook goede bronnen van Omega 3.

Advertenties