Amandelen

Amandelen komen van de amandelboom (Prunus dulcis), die van oorsprong groeide in Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Uit archeologische vondsten is gebleken dat amandelen al 2000 tot 3000 voor onze jaartelling werden gegeten. De meeste amandelen worden tegenwoordig echter geteeld in de Amerikaanse staat Californië, maar met name voor de Europese markt is ook Spanje is een belangrijke leverancier van amandelen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn amandelen geen noten maar steenvruchten. Ze vormen de pitten van de amandelvruchten en hebben een harde schil, vergelijkbaar met de pitten van kersen, pruimen en olijven. Amandelen worden zowel gepeld als ongepeld verkocht.

Vitaminen en mineralen
80 Gram amandelen leveren de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. 90 Gram amandelen zorgen ervoor dat je de ADH aan mangaan binnen krijgt. De amandel is hiermee een zeer rijke bron van vitaminen en mineralen. Naast vitamine E zit er ook B2 en B11 in de amandel. Wat mineralen betreft heeft het amandeltje behalve mangaan ook magnesium, selenium, zink, ijzer, koper, kalium, calcium, natrium en fosfor in zich. Het aminozuur tryptofaan bevindt zich ook in deze letterlijk gezien harde noot om te kraken.
(in verband met de Codex Alimentarius en KOAG Kag voorschriften mogen we geen informatie verstrekken over de werking van voedingsstoffen. Het is niet meer toegestaan en wettelijk verboden). Voor meer informatie hierover, zie de pagina bewustzijn.

Over amandelen…

  • ze zijn volledig rauw, zodat alle voedingsstoffen optimaal bewaard zijn gebleven
  • ze bevatten veel vezels
  • ze zijn een bron van plantaardige eiwitten
  • ze bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren zoals oliezuur en palmitoleïnezuur
  • ze bevatten foliumzuur

Dagelijks 1 of 2 handjes (15 tot 30 gram) hele amandelen

In de kokosolie gebakken amandelen en pecannoten, die bestrooien met wat zeezout en daar wat grote blauwe rozijnen bij vermengen, dat is pas echt de moeite waard!

Interessante links (zoek zelf op almonds of amandelen)
Natural news
Superfood

Bron:
Superfood

Advertenties